Pages

Tuesday, October 14, 2014

Zacuscă de ghebe

Sursa : mama Anamariei

Zacuscă de ghebe


Ingrediente

§  3 kg gogoşari + ardei copţi (să pui şi gogoşari musai pentru că ardeii, după fierbere, devin puţin amari, iar gogoşarii sunt dulci, deci mai buni pt zacuscă. Mama îi combină şi ea. Uneori pune gogo+ardei normali, alteori gogo+kapia) 
§  1.5 kg ghebe
§  1.5 kg ceapă albă
§  500 ml ulei floarea soarelui (să nu pui de măsline, e amar)
§  Boabe de piper negru – după gust
§  Foi dafin – după gust
§  500 gr. morcovi – după gust; mama pune şi puţin morcov, dar a zis că depinde de tine (eu consider că zacusca mamei e foarte bună, deci recomand să încerci şi cu morcov)
§  1 linguriţă sare – la final (cantitatea după gust).

     Vas mare, încăpător, mai mare în diametru (dacă ai, dacă nu, e ok o oală mare care să îţi permită să amesteci, dar cred că va fierbe mai greu).

Preparare

Gogşarii şi ardeii se coc foarte bine (nu ştiu să îţi spun timpul, dar, în general, pieliţa devine cam neagra :D ). Iei gogoşarii şi ardeii de pe tava (ai putea să îi coci în cuptor, dar durează mult mai mult decât pe flacără directă...mă rog-pe ochiurile argazului electric). Trebuie întorşi pe toate părţile posibile! Când sunt gata, îi laşi puţin la răcit să nu te arzi. Eu nu îi las foarte mult la răcit şi apoi iau un vas cu apa rece lângă mine ca să îmi pot clăti degetele după ce desfac o pieliţă să nu murdaresc ardeiul/googşarul (este important să nu speli gogoşarii/ardeii cu apă DUPĂ ce îi cureţi de pieliţe pt că îşi vor modifica gustul L ).

Ardei:     
Gogoşari: 

După ce gogoşarii sunt bine curăţaţi de pieliţe, îi desfaci, cureţi sâmburii şi miezul, apoi îi toci cum vrei tu (sugerez să îi toci cubuleţe sau fâşii, dar nu micuţe. Cum vrei tu de fapt, aşa faci).

Cureţi ghebele de impurităţi în timp ce se coc ardeii şi le speli bine. Opăreşti ghebele timp de 10 min în apă cu sare (apa trebuie să fiarbă). Le laşi la răcit, le toci cum vrei tu. Dacă sunt mici, mama le taie în două (pt aspect), daca sunt medii sau mari, cubuleţe.
Toci ceapa şi morcovul mai mici decât ghebele şi gogoşarii. Pui morcovul la călit în 500 ml ulei. Verifici să nu se ardă şi amesteci din când în când. După aproximativ 5 minute (sau când capătă o culoare aurie), adaugi ceapa. Căleşti, amesteci încă 7-10 min cât să devină şi ceapa aurie.

Ai grijă! Se pot arde, deci stai cu ochii pe ele. După cele 7-10 min, adaugi 200ml apă (nu f multă, deci nu să cuprindă legumele, ci doar să previna arderea pt că în continuare mai fierbi ceapa şi morcovul timp de 20 minute, până devine morcovul moale (ceapa oricum fierbe mai repede). După cele 20 min., adaugi ghebele opărite şi tocate, adaugi gogoşarii şi ardeii copţi şi tăiaţi cum vrei tu plus 500 gr. pastă de bulion (nu bulion pt că este mai lichid!). Adaugi condimentele şi sarea. Nu mai adaugi apă deloc. Amesteci bine, periodic! Mama spune că în 20 min treb să fie gata. Guşti şi vei şti când e gata (toate legumele trebuie să fie fierte bine – iar uleiul iese deasupra obligatoriu). Pui zacusca fierbinte (o laşi să se oprească din clocotit) în borcane (nu se vor sparge, le pui pe o chestie din tablă sau un cuţit mai lat) şi le sigilezi bine bine capacul. Pui borcanele la fiert în bain-marie, 30 min. Le acoperi cu o pătură bine bine şi le laşi la răcit o zi (am testat eu...dupa 24 ore încă erau calde :D ).
Succes! :*
Exact asa arata zacusca mamei: ca să îţi faci o idee despre cum să toci legumele.


No comments:

Post a Comment