Pages

Saturday, August 2, 2014

Tort de mere cu crema de zahar ars

http://cooking-can-be-fun.blogspot.ch/2012/01/tort-de-mere-cu-crema-de-zahar-ars.html Ingrediente: 5-6 mere mici (preferabil de Voinesti, ionatane dar NU galbene sau bot de iepure) 8 oua 50g unt 500ml lapte 3 linguri de faina 14 linguri de zahar 3 pliculete zahar vanilat 1-2 lingurite scortisoara frisca pentru decor Mod de preparare: Pentru inceput, porniti cuptorul ca sa fie bine incins si intre timp pregatiti oala caramelizand 4 linguri de zahar si un pliculet de zahar vanilat. Mai exact, puneti oala la foc mic, puneti zaharul mentionat in ea si amestecati pana cand acesta se topeste. Dupa ce s-a topit, luati oala de pe foc si aplecati-o in lateral invartind de ea, ca sa se imbrace si peretii cu zahar topit (nu pana sus, cat de mult se poate intinde zaharul topit). Lasati-o la racit pana cand incepe sa trosneasca zaharul care se intareste pe margini (adica cca 5-10 minute, timpul in care pregatim merele). In timp ce se raceste zaharul topit din oala, curatati merele de coaja, taiati-le pe jumatate si scoteti-le miezul cu seminte. Pana cand veti termina voi de curatat merele, oala deja va fi gata si puteti sa asezati jumatati-le in ea, puneti in mijlocul fiecarei jumatati o bucatica mica de unt, presarati 2 linguri de zahar si scortisoara si dati-le la cuptor la foc mic pana cand e gata crema de zahar ars. Se mixeaza bine de tot 5 oua, apoi se incorporeaza 5 linguri de zahar si un plic de zahar vanilat pana cand devine o spuma si la final, laptele dulce. Acesta este amestecul de crema de zahar ars, pe care il vom pune in oala imediat peste merele cu zahar. Asadar, scoateti oala de la cuptor, puneti amestecul de oua, zahar si lapte si dati-o din nou la cuptor pentru cca 30 de minute la foc potrivit, pana cand se leaga compozitia de crema de zahar ars. Dupa aproximativ 20-25 de minute, incepeti sa pregatiti pandispanul. Dupa cum va spuneam, puteti pune mai multe oua decat am pus eu ca sa iasa tortul mai inalt. Eu nu stiam exact cam cum sta treaba pentru ca e prima data cand fac, dar cu siguranta data viitoare voi face din 5 oua pandispanul, nu din 3 cum am facut acum. Pentru ca am respectat reteta pe care am gasit-o, am folosit acum doar 3 oua, am separat albusul de galbenus, am batut spuma albusul cu un praf de sare, apoi am incorporat cele 3 linguri de zahar si ultimul plic de zahar vanilat, apoi cele 3 galbenusuri si la final cele 3 linguri de faina. Daca decideti sa puneti 5 oua, puneti 5 linguri de zahar si 5 linguri de faina. Am scos oala de la cuptor in care se inchegase deja crema de zahar ars (e foarte important sa fie legata bine, daca nu s-a legat, mai lasati-o pana cand e gata, fiecare isi cunoaste cuptorul). Peste compozitia din oala am turnat compozitia de pandispan si am dat din nou la cuptor cca 35 de minute, pana cand s-a rumenit frumos si acesta. Am facut oricum testul cu scobitoarea si a iesit perfect curata, asadar am inchis cuptorul si am lasat tortul sa se raceasca. Dupa ce s-a racit, am desprins marginile pandispanului cu un cutit si am rasturnat dintr-o miscare tortul pe o tava. Citisem undeva ca tortul trebuie lasat la rece cu oala "in cap". Eu n-am facut asa, am asteptat sa se scurga toata zeama de la crema de zahar ars peste el si am dat la rece fara sa-l mai acopar cu oala. Asta este partea cea mai buna la acest tort si anume faptul ca se autoinsiropeaza iar siropul este absolut divin, cu aroma de vanilie si caramel....yuuuummmiiii :p Am lasat la rece cca 2h, am decorat cu frisca si am servit cu o pofta de lup ca de-abia asteptam sa gust minunatia!!!! E pacat sa nu incercati tortul asta, e demential, nemaipomenit, e racoros si aromat si cum vreti voi, daca va place ideea de mar copt si caramel, o sa iubiti acest tort ;) POFTA BUNA!

No comments:

Post a Comment